perjantai 29. huhtikuuta 2011

Munamaalauskuumetta

Olin keskiviikkona Jyväskylässä käsityön museossa toisessa Avaamo-tapaamisessa. Tällä kerralla testasimme Thinking aloud -metodia, jonka avulla kerätään asiakkaiden kokemuksia museokäynnistä. Olin lukenut tästä menetelmästä etukäteen ja nyt oli hienoa päästä testaamaan sitä itse. Seurasimme yhden työporukan vierailua museossa. Heitä kierrätettiin näyttelyssä, käytettiin museon takahuoneissa ja loppuhuipennuksena heillä oli luvassa munamaalaustyöpaja, jonka ohjasi Sveta Peura.

Minun piti pari viikkoa sitten osallistua slovakialaiselle munamaalauskurssille tässä samaisessa käsityön museossa. Sairastumisen takia en kuitenkaan päässyt kurssille ja olin siitä aivan onneton. Toipilaana sitten etsiskelin netistä kaikenlaisia munamaalausohjeita ja löysin pari houkuttelevaa pisankamaalaukseen johdattelevaa opetusvideota ja munamaalauskuumeeni nousi tulikuumaksi. Tällä Avaamo-tapaamisella yritin hillitä itseäni ja keskittyä tehtävääni ryhmän seuraajana, mutta rehellisenä ihmisenä tunnustan, että pisankatekniikan opetus vei välillä koko huomioni. Tässä taas hieman kuvareportaasia. Itse en siis päässyt vielä kokeilemaan, mutta materiaali- ja työkalutilaus on tehty ja munamaalaustyöpajan perustamissuunnitelmat on tehty. Tavoitteenani on saada Sveta ohjaamaan kurssia tänne kirkkomuseolle viimeistään ensi keväänä.

Sveta näyttää miten vahaa sulatetaan munan pinnalle. Vahalla tehdään koristekuviot ja sitten muna pistetään värikylpyyn. Homma muistuttaa siis batiikkivärjäämistä.


Svetan tekemästä esimerkkisarjasta selviää millaisia värjäysvaiheita yksi muna voi käydä läpi.


Munat värikylvyssä


Näin upeita munia ensikertalaisilta syntyi. Pakko on päästä itse kokeilemaan ja pian!


Ehkä on ihan hyvä, etten vielä ole itse päässyt nyhräämään näiden munien kanssa. Kokeilin pari päivää sitten rukousnauhan tekoa. Harjoittelijamme Jatta on opetellut monimutkaisen solmun tekoa ja tein itse yhden solmun sillä seurauksella, että hartiani on ihan jumissa ja oikeata kättä pakottaa. En ymmärrä miten pystyn saamaan aikaiseksi koko nauhan. Yritän rennommalla mielellä ensiviikolla.

Kaikkien näiden mukavien munamaalaus-, kultaus- ja käspaikkahommien lisäksi olen tietysti tehnyt muitakin töitä. Ettette siellä luule, että askartelen paskartelen täällä kaiket päivät. Kirjallisista töistä vaan ei ole niin hauska raportoida eikä niistä saa mukavia kuvia. Yhdestä isosta jutusta kuitenkin kerron. Työn alla pitkään ollut kokoelmapolitiikka alkaa olla pilkunviilauksia vaille valmis ja näyttää siltä, että se saataisiin julkaistua ennen kesälomia.

1 kommentti:

  1. Jopas kuulostaa tuo munanmaalaus mielenkiintoiselta, ja ehkä hieman monimutkaiseltakin.
    JEE kokoelmapolitiikka valmistuu! :)

    VastaaPoista