torstai 3. syyskuuta 2009

Taiteiden juhla






Tässä tunnelmia taiteiden juhlasta, jota siis vietimme 28.8. Illan aikana museossa vieraili noin 400 ihmistä. Tunnelma oli kaikin puolin iloinen. Kyyneleitä silmäkulmiin sai aikaiseksi vain tanssija Helena Ratisen puhutteleva Kehon vuoro -esitys. Tähän liitetty kuva on Helenan Talviuni-esityksestä, jonka jälkeen ovet suljettiin ja valot sammutettiin. Museon väki jatkoi iltaa hieman pidempään hyvästellen perusnäyttelyn kuohuvan juoman äärellä.

Vaihtuvien näyttelyiden purku on aloitettu ja aika monta esinettä perusnäyttelynkin puolelta on kiikutettu kuvattavaksi ennen kun ne pakataan odottelemaan uusia tiloja. Museokauppa on tyhjennettyä täysin. Tyhjät korttitelineet odottavat vain hakijoitaan.

Museon sulkeutumisesta huolimatta järjestämme asiakkaillemme palveluita. Lähden kohta koekäyttämään päiväkodeille ja kouluille suunnattuja sadutussalkkuja. Kun olen saanut salkut viimeisteltyä, niistä voi kurkata enemmän tietoja nettisivujemme Museo oppimisympäristönä -osuudesta. Löysin salkkuja kootessani ylen Tehosto-sivut, josta kuka tahansa voi ladata hienoja äänimaailmoja käyttöönsä. Onneksi talossamme on yksi tietokonenero, jolla oli vielä aikaa opastaa kuinka MP3 saa muunnettua sellaisiksi, että niiden pitäsi soida tavallisissa CD-soittimissa. Ehtisiköhän se tietokonenero opastaa minua vielä kuinka kuvia saa aseteltua blogin tekstin lomaan vähän järkevämmin?!

4 kommenttia:

  1. Miuta häiritsee kirkkomuseon avajaisten alkoholitarjoilut. Nytkin viinipullot kuvissa. Joskus on tarjottu Savon Wiinaa kotikirkon ovella. Minusta se on mautonta pyhien esineiden keskellä. (Siis tarjoilu, ei Savon Wiina.)

    VastaaPoista
  2. Mutta mutta, täytyypä muistaa, että viimeisellä ehtoollisellakin nautittiin viiniä,aivan kuten nykyisinkin kirkossa käydään ehtoollisella. Ja onhan museon sakraaliesineissä paljon esimerkiksi ehtoollismaljoja,joista viiniä on tarjottu. Kaikissa museoiden avajaisissa joissa olen käynyt,on tarjoiltu jonkinnäköistä alkoholijuomaa,joten en näe tässä mitään ihmeellistä.

    "Yhdessä nämä kaksi – viini ja leipä – muodostavat Pyhät lahjat.--Suuressa saatossa Pyhät lahjat tuodaan alttariin pyhälle pöydälle, jossa Karitsa – ehtoollisleivästä leikattu osa - liitetään viiniin ja piispan tai papin rukouksien jälkeen Pyhät lahjat muuttuvat Kristuksen ruumiiksi ja vereksi."

    VastaaPoista
  3. No Hietzu hei, vakavasti, ehtoolliseen osallistuminen ja museoavajaisten viinitarjoilut ovat kaksi täysin eri asiaa. Et kai vakavissasi vertaa niitä toisiinsa. Ehtoollismalja ei ole toddellakaan viinin tarjoiluastia.

    Mutta jos kerta kaikissa museon avajaisissa tarjoillaan alkoholia, niin totta kai niin pitää tehdä kirkkomuseossakin. Täytyyhän museon säilyttää uskottavuutensa muiden museoiden joukossa.

    Tässä ei tosiaan ole mitään ihmeellistä, sillä me ortodoksit nyt vaan ollaan niin iloisia ja välittömiä ja hauskoja ja luontevia ja voidaan tehdä vaikka mitä kivaa. Ortodoksisuus on niin ihanaa!

    VastaaPoista
  4. Eihän se ole sama asia,mutta en aivan ymmärrä kauhistusta mauttomuudesta.

    VastaaPoista