tiistai 8. syyskuuta 2009

Kiitokset

Olen aivan äimän käkenä niistä kaikista kiitoksista, joita olen tämän blogini vuoksi saanut. Yhtä hauskimmista kiitoksista voi käydä kurkkaamassa napsauttamalla linkkipalkin Veri gud -otsikkoa.

Toinen uusi lisäys sivuillani on kilpailu, jossa voitte antaa mielipiteenne Suomen ortodoksisen kirkkomuseon nimestä. Olemme nimittäin väläytelleet ajatusta nimen muutoksesta. Taustalla vaikuttaa tavoite parantaa saavutettavuutta. Olen viimepäivinä mittaillut tilojamme ja etsimällä etsinyt kaikki paikat, joissa olisi tehtävä muutoksia eri kävijäryhmien saavutettavuuden parantamiseksi. Fyysisten esteiden lisäksi saavutettavuuden parantamisessa on huomioitava myös asenteet. Mitä meidän olisi tehtävä, että henkinen kynnys astua museoomme olisi nykyistä matalampi? Auttaisiko asiaan, jos nimestämme karsittaisiin pois sanat MUSEO, KIRKKO ja ORTODOKSINEN? Jokainen sana nimessämme, sitä Suomea lukuunottamatta, saattaa nostattaa joidenkin niskakarvat pystyyn. (Jotakin tietysti ärsyttää se Suomikin). Tilalle ottaisimme sitten jonkun lyhyemmän helposti lähestyttävän nimen. Näinhän Suomen taideteollisuusmuseo teki. Nykyään museo tunnetaan Designmuseona. Entä jos nimemme eteen jonkun lyhyen etuliitteen? Esimerkkinä Kubukumbu, Suomen Lähetysseuran museo.

Pitäisikö meidän nimen muutoksen sijaan pitää tiukasti kiinni nykyisestä nimestämme ja olla siitä ennemminkin ylpeitä? Olemmehan aika erityislaatuinen museo koko Euroopassa. Onko ajatukset nimen muutoksesta mielestänne aivan älyttöntä huuhailua tavoitella jotain, mitä todellisuudessa emme ole? Tulkitsetteko ajatuksemme nimiasiasta häpeäksi nykyistä nimeämme kohtaan, vai olemmeko mielestänne lähteneet rohkeasti uusille urille tässäkin asiassa? Itselläni on tästä aika selkeä mielipide, mutta sitä en teille vielä ähäkutti kerrokaan. Kertokaa mielipiteenne, osallistukaa kilpailuun ja antakaa nimiehdotuksia. Palkinto on luvassa parhaille ehdotuksille!

7 kommenttia:

  1. Jollei museon sisältö ole jotain muuta kuin Suomen ortodoksisen kirkkomuseo, niin ei nimenkään pitäisi olla muuta. Museo-nimet kuten KumbuKumbu ja Sarka vaativat aina selitteen peräänsä eli ei siitä varsinaisesta sisällöstä pääse mihinkään.

    Tietenkin voi miettiä millä sanoilla sitä kuvaa. Designmuseo on mielestäni kamala nimi. Jos piti vaihtaa niin miksei sitten muotoilun museo tms.

    VastaaPoista
  2. Kannatan etuliitettä. Vaikka Ortsi, Suomen ortodoksinen kirkkomuseo. Kuulostaa kaverilliselta ja on jo niin pitkä ettei moni jaksa lukea sanaan "museo" asti. Sisään saattaa siis eksyä pari jotka muuten ei tulisi pakotettuinakaan. Lisäksi Ortsi taipuu puheessa hyvin. "Mennäänkö Ortsiin?" saattaa saada mukaan myös muutaman pahaa-aavistamattoman uteliaan.

    VastaaPoista
  3. Nimenmuutos voi olla paikallaan, jos museon toiminta-ajatus samalla muuttuu. Olen ymmärtänyt, että näin on tapahtumassa. Kun ortodoksisuus ei suostunut puolessa vuosisadassa "museoitumaan", niin nyt tehdään uutta ja etsitään uutta tulokulmaa aiheeseen. Hyvää nimeä ei vaan tahdo löytyä helposti ja Ortodoksinen tiedotuskeskus on tylsä nimi. Tuohukset, lampukat ja analogitkin ovat jo käytössä. Sitä paitsi nimen olisi hyvä olla sellainen, että oprtodoksiseen terminologiaan perehtymätönkin ymmärtää, mistä on kyse.

    VastaaPoista
  4. Miten olisi Pyhä Maria! tai jotain muuta hieman veikempää. Voin suoraan sanoa, että nimi ortodoksinen kirkkomuseo ei lainkaan houkuttele visiitille pk-seudulta nuorta ateistista naista, vaikkakin museoalalla myös olen. Kenties jos listaisin museoita mielenkiintoisuusjärjestyksessä, se olisi viimeinen nimensä perusteella. Esimerkiksi uusi lähetysmuseon nimi on huomattavasti houkuttelevampi kuin entinen.

    Kannattaa ravistella pölyjä rohkeasti! Sillä tuskin menetätte uskollisia ystäviänne, mutta voitte voittaa uusia kävijöitä. Jos osoitatte itse ennakkoluulottomuutta, kenties kävijät myös vastapalveluksi osoittavat ennakkoluulottomuutta ja tulevat visiitille.

    ...jatkuu (tämä ei anna kirjoittaa pitkää kommenttia)

    VastaaPoista
  5. ...jatkuu edellinen kommentti.

    Tsemppiä uusiin tuuliin! Rohkeasti vain eteenpäin! Ja tosi hieno tämä blogi, kun vain itsekin ennättäisi tällaista pitämään liiankin kiireisen museotyön ohella.. Nimittäin lisäsi ainakin mminun useovierailuhaluja monikertaisesti! Todennäköisesti on tultava katsomaan sitten museotanne sen avauduttua jos muutoksia tulee näin tiiviisti seurattua :)

    Noora

    VastaaPoista
  6. Mielestäni museon nimi on muutettava jos halutaan profiloitua nykyaikaiseksi museoksi.

    VastaaPoista
  7. Ensinnä täytyy vielä minunkin kehua tällaisen blogin perustamista. Nina Puurusen Museoblogi on ollut pitkään (tietääkseni) ainoa museomaailmaa käsittelevä blogi Suomessa. Mahtavaa, että museoalallakin avataan nyt ikkunoita ulkomaailmaan myös sosiaalisen median keinoin!

    Nimikysymykseen kyllä toteaisin, että termistä "museo" ei minusta ole järkevää koskaan luopua. Jos kynnystä halutaan madaltaa uudella nimellä, niin tuo trendinimen ja informatiivisen alaotsikon yhdistelmä toiminee parhaiten. Kieltämättä tuo tapa on nyt erityisen muodikas, mutta tällaisissa asioissa on mielestäni ihan luvallista mennä muodin mukana. Kun sitten pitkät ja virallisen kuuloiset nimet tulevat joskus taas uudelleen muotiin, nini nimenhän voi taas vaihtaa. :)

    VastaaPoista