tiistai 26. lokakuuta 2010

Evakuointikuvia kaivataan



Kirkkomuseon kuvakokoelma sisältää kymmeniä tuhansia dokumentteja Suomen ortodoksisten seurakuntien toiminnasta, henkilöistä ja rakennuksista. Suurin osa kuvista on otettu luovutetun alueen Karjalasta. Kuvakokoelma muodostaa merkittävän todistusaineiston menetetyn Karjalan kulttuuriperinnöstä. Vanhimmat kuvat ovat 1800-luvulta. Kokoelmamme ovat siis hyvin laajat monessa mielessä ja ne ovat hyvä lähde uutta perusnäyttelyämme ajatellen. Vaikka välillä runsaus aiheuttaa valinnan vaikeutta. Rajaaminen on vaikeaa.

Vaikka kuvia ja muutakin aineistoa on paljon, löytyy meiltä myös puutteita. Tähän alkuun valitsemani kuva esittää evakuointia odottelevia munkkeja Valamon luostarista. Kuva on yksi harvoista evakuointia esittävistä valokuvistamme. Kaipaammekin käyttöömme vanhoja kuvia, jotka liittyvät talvi- ja jatkosodan evakuointeihin. Kuvat, joissa käsitellään niin yksityisihmisten kuin kirkon omaisuuden evakuointia, evakkotaivalta sekä asuttamista Kanta-Suomeen, ovat tervetulleita. Olemme kiinnostuneita sekä paperikuvista että sähköiseen muotoon tallennetuista kuvista. Kuvia ei tarvitse luovuttaa kirkkomuseon omistukseen.

Jos muistat, että vanhoissa albumeissa tai vintin kätkössä olevassa pahvilaatikossa saattaisi olla tällaisia kuvia, niin pyydän sinua tarkastamaan asian ja ottamaan yhteyttä museoassistentti Marke Penttiseen, marke.penttinen@ort.fi, p. 0206 100 263.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti