Parastaminen tarkoittaa hyvien oivallusten ja toimintamallien soveltamista omaan käyttöön. Joku voisi syyttää tätä toisten kehittämien ideoiden varastamiseksi. Olimme museon tekniikkaa suunnittelevan henkilökunnan kanssa parastusretkellä Jyväskylässä Suomen käsityön museossa ja Tampereella Vapriikissa. Saimme tutustua kohteisiin näiden museoiden tekniikasta vastaavien ja tästä puolesta eniten tietävien henkilöiden opastamana. Itse en ilmastointilaitteista tai sähkökaapeista paljoa ymmärtänyt, mutta mukanamme olleet tekniikan miehet sitäkin enemmän. Sekä Jyväskyläläiset että Tamperelaiset jakoivat auliisti käytännön kokemustaan ja vinkkejään mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ideoiden varastamisesta negatiivisessa mielessä ei siis voida tämän retken kohdalla puhua. Kyse oli ennemminkin avoimesta tiedon jakamisesta ja siitä suuret kiitokset Suomen käsityön museolle ja Vapriikkiin. Itse aiomme jatkaa tätä avoimuuden periaatetta ja jakaa kokemuksemme kollegoille, kun museomme ensivuoden puolella avautuu.
Tämän lamppuhyllyn nähtyämme esitimme toiveen, että museomme ei hankittaisia tuhatta ja sataa erilaista lamppua, jotka jokainen vaatii erilaisen polttimon. Tai muutoin tarvitsemme oman huoneen erilaisia lamppuja varten.
Läysimme Vapriikin näyttelytiloista kokoelmien käsittelytilaan avautuvan lasioven. Joukukoristeet näyttivät olevan työn alla. En tiedä oliko lasiovi ja sen näkymä harkittu vai ei. Luulen, että ei. Minusta oli kuitenkin hienoa päästä kurkistelemaan tällaiseen työtilaan. Itse aiomme toteuttaa jotain tämän tyylistä. Avata yleisölle museotyöntekijän arkea: museoesineen käsittelyä ja säilytystä.
Tässä 97-vuotias mies kertoo muistojaan 1918 tapahtumista. Yllä oli suurennettu lehtikuva, jossa mies on 8-vuotías keskellä dramaattisia tapahtumia. Idea ei ole uusi, mutta minusta toimiva. Meillä voitaiin tällä tavoin tuoda esille evakuoinnin kokeneen ihmisen tarina.
Vapriikin vaikuttavassa vuoden 1918 tapahtumiin keskittyvästä näyttelystä löytyi hieno idea. Kuva oli heijastettu mattapintaiselle lasille. Kuva näytti leijuvan tummassa tilassa.
Koseteltavia pintoja Suomen käsityön museossa.
Hei! Tehän olette saaneet paljon vinkkejä tulevaan näyttelyyn ja sen rakentamiseen. Tuo "leijuva kuva" ja vanhan miehen tarinan dokumentointi ovat loistavat.
VastaaPoistaLaitoin leimasta kuvan tuonne sivulle. Ekana on semmonen risti tai apilakuvio, sitten on kirjaimet A.M.F ja sitten on joku (kaatunut) tornikuvio tai kaksi pitkää teräväkärkistä juttua..? Päivillä tais olla joku hopealeimakirja mistä vois löytyä. Jos teillä on siellä kiirettä niin vinkatkaa minulle jotain leimakirjoja niin voin itsekin katsella. :)
VastaaPoistaNäinpä, ideoiden varastaminen tai parastaminen on yksi tämän työn hauskimpia puolia :-) Meillähän on peruskorjaus joskus vuonna XXXX tulossa Kuopion museoon, joten varmasti ollaan kiinnostuneita teidän ratkaisuistanne!
VastaaPoista