keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Ömeising Reis


Amazing Race – ohjelmasta on väännetty omaan käyttöön erilaisia versioita. Tiedän ainakin yhden ekumeenisen nuortenleirin sekä yrittäjäporukan, jotka ovat järjestäneet keskenään ympäri kaupunkia levittäytyneen tehtäväkisan. Olen kantanut korteni kekoon ja ollut mukana järjestämässä Kuopion kulttuuripalveluiden, Kuopion viestintäpalveluiden, kulttuuriyhdistysten ja -aluekeskusten, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Savotta) Ömeising Reis –tapahtumaa. Tapahtumaan osallistuneet 136 opiskelijaa kulkivat läpi kuusi rastia, jotka sijaitsivat eri kulttuurilaitoksissa. Jokaisessa opiskelijoita odotti toinen toistaan haastavampia tehtäviä. Muutamia esimerkkejä matkan varrelta: Opiskelijat joutuvat näyttelemään ”synnytys saunassa” -kohtauksen tanssiteatteri Minimin teoksesta Juha. Kino Kuvakukossa heitä odotti pätkä vanhaa Kuopio-elokuvaa, johon liittyvät tehtävät heidän tuli suorittaa päästäkseen jatkamaan matkaa. VB-valokuvakeskuksessa tehtävänä oli virkata vappustringit, musiikkikeskuksessa kohdattiin omia pelkoja ja heittäydyttiin sokkona tapahtuneeseen kilpajuoksuun.

Koska kirkkomuseo on remontin kourissa, emme pystyneet järjestämään toimintapistettä museoomme. Niinpä olin apuna Kuopion kaupunginteatterilla ja ohjasin ryhmien esittämiä Shakespeare-tulkintoja. Olen kuvassa näkyvä vihreään baskeriin pukeutunut tyyppi. Muita tehtäviä teatterilla oli etsiä narikkalappuihin ja teatterikahvion kattaukseen piilotetut koodit, joiden lisäksi heidän piti pukea ilmielävä teatteridiiva (näyttelijä Virpi Rautsiala). Jokainen rasti oli suunniteltu huolella ja toteutuksen eteen nähty vaivaa. Koko homma koottiin loppujuhlassa paikallisessa ravintolassa, jossa katsottiin valokuvakooste eri rastien tapahtumista ja syötiin voimia vieneen juoksemisen päätteeksi. Juontajina toimivat Mis Kuopio (tanssija-näyttelijä Johanna Keinänen), teatteridiiva sekä stand up koomikko Jarkko Huttunen. Parhaat ryhmät palkittiin hienoin palkinnoin, lehdistö valitsi oman suosikkinsa ja kunniamainintojakin myönnettiin.

Olemme kokeneet, että Kuopiossa opiskelevien nuorten aikuisten tavoittaminen kulttuurin pariin on ollut haaste. Ömeising Reisin avulla yritämme yhdessä kulttuurilaitosten kanssa avata oviamme opiskelijoiden suuntaan. Pelkäsin, että tapahtumasta saattaa tulla haalariporukoiden ryyppyjuhla, mutta näin ei käynyt. Pulloja ei näkynyt eikä viinanhaju pölähtänyt. Tapahtumaa varten varattu ravintola täyttyi vasta, kun kaikki rastit oli käyty läpi. Yksi opiskelija kommentoi:
" Meillä on ollut hirveän hauskaa ja voitko kuvitella, ihan selvin päin??" Tapahtuma oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut. Mikään ei mennyt mönkään ja kaikki oli tyytyväisiä. Toivottavasti tulemme näkemään opiskelijoita kulttuurilaitoksissamme aiempaa useammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti