torstai 11. helmikuuta 2010

Yölliset älynväläykset

Olen kirjoituksissani maininnut erilaisista projekteista, joita olen täällä kirkkomuseossa aloittanut. Olen rustannut kokoelmapolitiikkaa, kirjoitellut lukuisia apurahahakemuksia (joihinkin on jo tullut vastauksiakin, ei hurraamista ainakaan vielä), järjestänyt koulutuksia ja suunnitellut uusia sellaisia. Yksi paperipino pöydälläni kertoo väreihin liittyvästä selvitystyöstä. Olen myös ryhtynyt järjestämään uudelleen lehtileikearkistoamme. Meiltä löytyy nimittäin useita hyllymetrejä mielenkiintoisia lehtileikkeitä. Ne vaan on arkistoitu systeemillä, joka takaa, että lehtileikkeistä ei juuri ole kenellekään iloa.

Välillä on hyvä pysähtyä katsomaan aikaansaannoksiaan. Pahalta näyttää. Värejä koskevan paperipinon lisäksi pöytätila täytyy muista keskeneräisistä töistä koostuvista paperipinoista ja huoneeni kirjahylly on täynnä mappeihin menossa olevia lehtileikkeitä. Onko minulla tapana aloittaa uusia hommia saamatta mitään koskaan valmiiksi? Siltä itsestä joskus tuntuu, mutta tämä on minun tapani työskennellä. Ja kyllä minä valmistakin saan aikaiseksi, uskokaa pois! Minusta on kiva, että työn alla on yhtä aikaa monta erilaista asiaa. Jotkut asiat ovat kiireellisempiä ja ajankohtaisempia kuin toiset. Kiireellisimmät ja tärkeimmät jutut hoidetaan tietysti alta pois ensimmäisenä ja niiden jälkeen voi päivän fiiliksen mukaan ottaa työn alle sillä hetkellä mielekkäimmältä tuntuvan asian. Jos joku asia tökkää välillä, niin se on hyvä laittaa vähäksi aikaa sivuun. Aina ei tietystikään voi valintoja tehdä oman mielen mukaan, mutta joskus se on mahdollista. Jos hankalan asian pystyy laittamaan taka-alalle hautumaan, siihen liittyvät ongelmat saattavat ratketa yllättävän helposti.

En koskaan vie töihini liittyviä papereita kotiini. Enkä myöskään lue työsähköpostia kotona ja pystyn melko hyvin sulkemaan työasiat pois kotona ollessani. Jossain alitajunnassa ne näistä varotoimenpiteistä huolimatta kuitenkin mielessäni pyörivät ja saan hyvin usein yöllä ajatuksia, jotka ratkaisevat jonkun työhön liittyvän ongelman. Joskus nämä väläykset saattavat ratkaisujen sijaan merkitä yöunien menetystä. Esimerkiksi silloin, kun herään epäilykseen, että muistinkohan varmasti laittaa hälytykset päälle museoon. Rosvoille tiedoksi: pelko on ollut turha ja poliisit tulevat paikalle, jos menette kokeilemaan onneanne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti