keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Mietteitä kirkolliskokouksen jälkeen

”Kirkkomuseon lisätiloista päätös ensi viikolla” lupailtiin Savon Sanomissa 17.11. 250 neliön suuruinen lisätila oli asia, jota käsiteltiin Valamossa kokoontuneessa kirkolliskokouksessa. Seuraava lehden otsikko ” Kirkkomuseon laajennus uudelleen valmisteluun” kertoo lopputuloksen. Lisärakennushankeen mittavuuden vuoksi kirkolliskokous päätti jättää asian uudelleen valmisteltavaksi. Asian tiimoilta mitä todennäköisemmin järjestetään ylimääräinen kirkolliskokous ensivuoden puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että museomme on kiinni koko ensi vuoden. Onko tämä nyt hyvä vai huono uutinen? Kirkkomuseon kehittämiseen suhtauduttiin kokouksessa myönteisesti. Mahdollisuudet lisärakentamiseen ovat olemassa, joten ei tässä hätää ole. Toki tämä vähän turhauttaa. Kun tärkeät päätökset ovat vielä tekemättä, emme pääse kunnolla työn touhuun perusnäyttelyn uusimisessa.




Tästä huolimatta emme ole voineet nostaa kytkintä ja aloittaa joululomailua. Yhdet kekkerit täällä sentään on ehditty pitämään tämän talon 40 vuotisjuhlan kunniaksi. Kuvassa henkilökuntaa glögilasit käsissään. Muun ajan valtaosa museon henkilökunnasta on työskennellyt kiivaasti Kosmoksen parissa. Kosmos on kesällä käyttöön ottamamme sähköinen luettelointiohjelma, joka on räätälöity meidän esineistömme varten. Kosmoksen käyttöönottoon saakka täällä on pelattu vanhojen pahvikorttien kanssa. Kosmoksen lisäksi saimme alkuviikosta käyttöön ohjelman, jonne meidän käsikirjastoomme kuuluvat kirjat luetteloidaan. Kokoelmiemme laajuuden (valokuva-arkisto mukaan luettuna) huomioon ottaen Kosmoksen täyttäminen kestää vuosia. Kokoelmien digitointi on työsarka, jonka parissa puurretaan kaikissa museoissa. On siis aika, että mekin olemme päässeet alkuun tässä työssä. Digitoinnin myötä perustyö kokoelmienhoidon, tutkimuksen ja näyttelyiden suunnittelun parissa helpottuu huomattavasti. Kun ohjelma tulevaisuudessa saatetaan vielä yleisölle avoimeksi, tulee kokoelmistamme avoimet kaikille. Hieno juttu, eikös vaan!

Talon ulkopuolella ja osittain jo sisäpuolellakin myllertäviin työmiehiin olemme jo tottuneet. Kirkonkellojen soittajien korvien suojaamiseksi hankitut kuulosuojaimet ovat osoittautuneet tässä metelissä erittäin tarpeellisiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti